PROGRAMY PROZDROWOTNE


W naszej szkole realizowane są programy prozdrowotne we wszystkich klasach:

  • „ŻYWIENIE NA WAGĘ ZŁOTA”

Program edukacyjny „Żywienie na wagę zdrowia” prowadzony jest przez Wojewódzką Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Katowicach.

 

  • „SZKLANKA MLEKA”- klasy I-VI.

Celem programu „Mleko w szkole” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.

W ramach programu uczniowie spożywają mleko białe lub mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty.

 

  • „OWOCE W SZKOLE„ – klasy I-III

Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%).

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się kilka razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, w przypadku gdy samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom.